Atracții turistice în Baia Mare
Turnul lui Stefan
Turnul – Clopotnita construit din piatra masiva, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor.
Cu o inaltime de aproximativ 50 m, este un autentic simbol istoric si arhitectural al orasului. Turnul bisericii parohiale medievale se ridica la sud de „centrul vechi” al orasului, pe o piateta denumita de catre localnici „Tintirimul”.
Bastionul Macelarilor
Din sistemul de fortificatii ale orasului, astazi poate fi vazut si vizitat Turnul Macelarilor, ridicat în jurul anului 1500, cunoscut si sub numele de Bastionul de Munitii, deoarece în încaperea boltita aflata la primul nivel s-a depozitat, într-o anumita perioada, munitia necesara pentru aparare. In prezent, gazduieste lucrari realizate de mesterii populari din judet, dar si fotografii aduse tocmai din Norvegia.
Muzeul Satului
Este una dintre cele mai frumoase muzee din România. Pastreaza in forma pura folcorul din Tara Maramuresului, care este împartita în patru zone etnografice, Țara Lăpuşului, Țara Chioarului, Țara Codrului și Țara Maramureșului. Acest muzeu plasat in aer liber prezinta ocupațiile tradiționale principale și secundare, meșteșuguri și instalații tehnice, obiecte aparținând artei populare, ceramica, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectura populara, port și textile de interior, din cele patru zone etnografice ale județului.
Muzeul Judetean de Mineralogie “Victor Gorduza”
Fondat de prof. Victor Gorduza, muzeul gazduieste cea mai valoroasa colectie mineralogica regionala din Europa. Detine circa 19.000 de esantioane din zacamintele de metale neferoase din zona Munţilor Oas-Gutâi-Tibles. Sunt expuse aproximativ 1000 de piese. Expoziţia de baza se compune astfel: la parter este organizata partea stiinţifica, cuprinzând trei secţiuni (petrografie, mineralogie, zacaminte), la etaj sunt expuse cele mai rare si deosebite esantioane, cunoscute sub denumirea de ”flori de mina”.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie
În apropiere de Centrul Vechi al orașului Baia Mare, pe o straduță ingustă, tipic medievala, se afla o cladire care adapostea în Evul Mediu celebra Monetarie. Aici se transforma, în lingouri și monede, aurul extras din exploatările miniere aflate in bazinul baimarean. Colecția de arme medievale (paloșul orașului, spade, sabii, camași de zale) „vorbește” despre cavaleri legendari, eroi și armate stralucitoare care și-au câștigat gloria luptând pentru idealuri și interese. Sigiliile breslelor (a argintarilor, aurarilor, croitorilor, macelarilor) reconstituie viața economică a orasului.
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară
Muzeul dispune de doua expozitii: pavilionara si în aer liber. Patrimoniul muzeului este constituit din 50 de monumente de arhitectura populara si instalaţii tehnice, precum si dintr-o colectie de peste 11.000 de piese reprezentând mobilierul taranesc, inventarul agro-pastoral, portul popular, textile de interior, podoabele populare si obiectele de cult. Expozitia pavilionara este unica în peisajul muzeelor etnografice din România. Ea este intitulata „Lemnul în comunitatea tradiţionala din nordul României – de la leagăn la mormânt” şi trateaza întreaga problematica din punct de vedere al legaturii între padurea locala care acoperea peste 70% din teritoriu si cei care locuiau aceste meleaguri.
Planetariul
Planetariul Baia Mare a fost inaugurat la 1 iulie 1969, fiind primului Planetariu din România. În 1970 a fost dat dat în folosință clădirea Observatorului Astronomic. Instituția a fost dotată cu un aparat de proiectie ZKP – 1, (Carl – Zeiss Jena), un telescop și două lunete.
Având un sistem modern de videoproiecție, sub cupola Planetarului se organizeaza zilnic spectacole cu cerul înstelat, unde se pot cunoaște și admira constelațiile. Specialiștii oferă informații despre sistemului planetar, fenomene cerești și mijloace tehnice create de om în domeniul atmosferei terestre și în spațiul cosmic.